dijous, 25 de març del 2021

ÍSLAND: exposicions, museus, galeries i "artist run space" a Reyjkavík, Islàndia (I)

Durant el mes d'Agost, Setembre, i part d'Octubre, abans que la majoria de museus tanquessin per les restriccions a causa del Covid, vaig poder visitar la majoria de museus, galeries i "artist run space" de Reykjavík. (També alguns més al Desembre, que ja us mostraré).

Un dels edificis més interessants amb exposicions d'Art contemporani que van canviant bastant sovint, ja que té diversos espais, és Marshallhúsið (the Marshall House), on hi podeu trobar l'estudi de l'artista islandès conegut internacionalment, Ólafur Elíassson, l'espai de Kling & Bang i The Living Art Museum. Aquí sota hi podeu veure la façana del museu i algunes peces d'Elíasson.


A continuació algunes peces d'una altra exposició que hi van fer de l'artista islandesa Ásta Ólafsdóttir, amb diferents instal·lacions amb tècniques i materials diversos.

Aquí obres d'una altra exposició realitzada a la Marshallhúsið, durant un dijous al vespre (els "Open Thursday", quan el primer dijous de mes obren molts espais expositius fins a les 22h). Les peces amb la llum verda són d'Aniara Omann.

El turó i la casa que veieu són una instal·lació d'Ólöf Nordal vora la costa, tocant al port; les pedres polides també al passeig costaner de la capital són una escultura de Sigurður Guðmundsson (un artista que m'he d'estudiar més, del qual més avall hi ha un altre fragment d'una fotografia performance seva. El grafiti no recordo de qui és, per Reykjavík trobes moltes peces murals força interessants, i les altres escultures i el petit museu que hi veieu són de l'escultor Sigurjón Ólafsson.



Aquesta va ser l'exposició JAÐARLÖND | BORDERLANDS, de llibres d'artista a The National Library of Iceland, organitzada per l'ARKIR,un grup d'artistes islandeses que treballen al voltant del llibre d'artista. La primera peça a la dreta és d'Ingiríður Óðinsdóttir; la segona imatge a l'esquerra, és un llibre de Kestutis Vasiliunas; a l'altre costat un dels llibres de fusta i fils de colors d'Helga Pálína Brynjólfsdóttir; a sota a l'esquerra, detall d'un llibre en format acordió, brodat  també d'Ingiríður Óðinsdóttir i la darrera és un fragment d'un llibre teixit de Svanborg Matthíasdóttir.



Tot seguit, algunes peces i la genial cafeteria amb vista a l'oceà del Museu de l'escultor Sigurjón Ólafsson, un dels que més em va agradar, suposo que per les formes sinuoses, el treball amb la fusta, l'expressió... Em va sorprendre també descobrir que havia fet un relleu per l'estació hidro-energètica Búrfell.

Obres d'Harpa Dögg Kjartansdóttir, de l'exposició Myndmál, realitzada a la SIM Gallery, que també em va semblar molt curiosa: amb pedres cobertes per una pell de globus de colors, fotomuntatges amb col·lage, joc d'ombres... (La SIM Gallery, ja us l'ensenyaré, és l'espai que hi ha per fer exposicions al centre de la ciutat que pertany a la SIM (Samband íslenskra myndlistarmanna, Associació d'Artistes Visuals Islandesos), on hi vaig poder exposar al Setembre de 2020 junt amb alguns companys artistes residents més.

Obres minimalistes i delicades de Margrét H. Blöndal a una de les millors galeries de Reykjavík, la i8 Gallerí. Treballen amb artistes reconeguts islandesos i d'arreu, molt interessants en general.

Al damunt, obres expressives i plenes de color (i en ceràmica, encara que no ho sembli) de
Davíð Örn Halldórsson a Hverfisgallerí, a plè centre de Reykjavík.

Aquest garbuix d'imatges diverses (de damunt i sota) són un exemple de la combinació d'obres d'art més contemporani o modern amb obres i peces de totes les èpoques i de totes les temàtiques possibles, amb relació a la cultura islandesa que es poden veure a Safnahúsið (Casa de la Cultura). Molt recomanable, plena de curiositats i de petits tastets...


Aquí (damunt) una exposició molt inspiradora amb obres de l'artista francesa, establerta a Islàndia, Amanda Riffo  i l'artista danesa, també establerta al país, Litten Nystrøm, a Harbinger Project Space, una galeria petitona amb un espai de venda de llibres d'artista i altres publicacions molt interessant.

Ásmundarsafn, la casa museu de l'escultor Ásmundur Sveinsson (1893–1982), un altre dels grans allà. Podeu veure una mica algunes de les seves peces. El museu està envoltat d'un jardí per on pots passejar tot veient algunes de les seves peces a l'aire lliure.